Staffan Hjort är ny interaktionsdesigner på Malmökontoret, han kommer med Sony Mobile-erfarenhet och ljudddesign i bagaget!
Vad har du gjort tidigare?
– Jag kommer närmast från Sony Mobile, där jag var Senior Interaction designer. Perioden på Sony Mobile var både spännande och utmanande. Användarupplevelsen förändrades snabbt under några år, från knapptelefoner till touch och stora skärmar samt smarta mobiler. Under min tid där hann jag jobba med många delar av användarupplevelsen, allra senast med Sonys wellness-applikation ”Lifelog”. Dessförinnan var jag på Teleca AB, också som konsult och interaktionsdesigner, och ännu tidigare på Telia.
Hur har synen förändrats på UX?
– Det är kul att ha varit med om framväxten av hela domänen UX-design. På 90-talet och början 00-talet fick man verkligen kriga för användbarhet och användarupplevelse. På senare år känns det som att medvetenheten om UX och interaktionsdesign har ökat rejält.
– Inom interaktionsdesign har jag jobbat med det mesta, allt ifrån användningstester, till konceptdesign, prototyping och wireframing. Jag är utbildad inom psykologi och kommunikation vid Lunds universitet, och fick tidigt intresse för användarvänlighet och design.
Varför valde du inUse?
– Flera anledningar. Grundläggande så ville jag tillbaka till perspektivet att arbeta med externa kunder, att förstå deras affärsmål och användares behov. InUse lockade framförallt med väl utvecklade arbetsmetoder och ett kollektiv av mycket kompetenta UX-designers.
Har du någon yrkesskada som du fått från att vara interaktionsdesigner?
– Väldigt ofta när jag använder ett system eller en tjänst privat, så dyker det upp tankar kring hur det hade kunnat fungera annorlunda och bättre.
Vilken är din dolda talang?
– När jag började på dåvarande Sony Ericsson runt 2005, så fick jag under ett par år ansvar för deras ljuddesign globalt. Om man någon gång ägt en Sony Ericsson telefon, så är chansen god att man hört ett av mina alster. En kanske inte helt vanlig bakgrund för interaktionsdesigners, men kul att ha gjort det. Även den erfarenheten har jag nytta av idag.