En ny User Experience Designer har börjat på inUse. Som inte räds att gå in till chefen och ifrågasätta moralen i saker och ting.
– Jag gick in till min chef i Boston och ifrågasatte ett projekt, moraliskt sett. Jag var helt säker på att jag skulle få sparken samma dag, säger Magnus Gyllenswärd.
Jobba inom UX? Se vad inUse har att erbjuda!
Att kunna sova gott om natten. Det är det viktigaste för den nya User Experience Designern på Stockholmskontoret, Magnus Gyllenswärd.
– De flesta projekt kan vara intressanta. Om det gäller att formge ett ventilationssystem eller en digital domarvisselpipa spelar ingen roll så länge ändamålet och samarbetet med kunden är gott.
– Men jag har mardrömsprojekt. I de fall då en verksamhet verkar vara baserad på girighet och hänsynslöshet ryggar jag tillbaka.
Han jobbade i Boston på webbyrån Thoughtbot i fyra år, kom hem 2014, men den sejouren kunde ha blivit kortare. Han stegade in till chefen och ifrågasatte moralen i ett projekt.
– Jag var helt säker på att jag skulle få sparken samma dag. Men det mottogs ganska väl, de samlade ihop folk och så blev det en ordentlig diskussion om det istället.
Hoppade i på den djupa delen av bassängen
Tolv års yrkesliv i branschen har han bakom sig. Med rejält bredd och djup.
– Jag har jobbat med interaktionsdesign, UX-design, grafisk form, GUI-design och nu senast frontend. I alla lägen föredrar jag att arbeta nära kunden.
Det var under jobbet i USA som det även blev dags för frontend, vilket var något helt nytt för honom.
– Där hoppade jag i på den djupa delen av bassängen när jag började arbeta med HTML, CSS och Javascript.
– Anledningen till att lära mig frontend var för att jag ville komma så nära den slutgiltiga implementationen som möjligt. Där man ser till att ”det här kommer hända om användaren gör si eller så“.
Det är en UX:are, en pragmatiker, en som vill att saker ska funka. En som tar till naturen för liknelser.
– Jag har alltid tyckt om att se se mönster i saker och ting, det är intressant att jobba med system. Ibland känns det som att vara trädgårdsmästare, att man har koll på sin trädgård, att man har koll på vad som behövs och var det behövs.
– Det finns ett intresse hos mig för vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det är få produkter som kan klara sig på att enbart vara estetiskt formgivna. Jag är mer intresserad av pragmatisk design.
Samtidigt har ju också ytan betydelse för Magnus Gyllenswärd. Det kan man förstå när han berättar om vad han saknar från USA-tiden.
– Öppenheten. Att folk pratar med varandra på stan utan att det upplevs som misstänkt. Man kan nämna att nån har snygga skor utan baktanke. Vissa menar ju att en sådan kulturyttring kan kännas ytlig, men förvånansvärt snabbt kommer man in på ämnen med substans. För att komma ner på djupet måste man börja på ytan antar jag.