Skitsystem, Peak IT, Tweaky och inkluderande design. Det hoppas vi kunna bidra med på helgens Webcoast som drar igång idag.
Konferensen Webcoast i Göteborg pågår fredag till söndag. Fast att kalla det för en konferens i den klassiska bemärkelsen är egentligen en lögn då det snarare är en knytkonferens, eller unconference som det också brukar kallas.
Helgen är en mötesplats för de som på något sätt arbetar med webben och som vanligt är helgens agenda helt tom. Ikväll klockan 20.00 kommer de cirka 170 deltagarna samlas för att själva fylla i de tomma sessionerna. På så sätt blir det många som bidrar. Deltagarna kan välja att själva stå på scen eller att bara lyssna och helt sätta samman sitt eget konferensprogram.
Låter åhörarna välja ämne
Vi på inUse vill gärna vara med och göra talarhistoria. I dag kommer Jonas Söderström, Sara Lerén och Johan Berndtsson fylla på programmet med sina ämnen:
– Jag funderar på att hålla en session om "Peak IT – vad händer om IT slutar leverera värde?" Det handlar om framtidsoptimismen kontra den ganska svaga ekonomiska utveckling vi faktiskt lever i. Varför har inte Utopia inträffat ännu? Vilken är Metcalfe's lags onda tvilling? säger Jonas Söderström och fortsätter:
Designa för extremer
Sara Lerén skrev för några dagar sedan ett blogginlägg om Inkluderande design för webben och tänkte spinna vidare utifrån det ämnet:
– I år är det 20 år sedan internet slog igenom, vad har hänt sedan dess och vilka utmaningar står vi inför de kommande 20 åren? Inkluderande design kommer att bli nödvändigt för att undvika digitalt utanförskap, och genom att designa för extremer kan vi med liten ansträngning skapa nytta för fler, berättar Sara, som förra året talade på temat ”Testing outside the box – for a greater user experience"
Tester på distans
Johan Berndtsson har också varit med på Webcoast tidigare. Förra årets session finns till och med fångad på film.
I år blir det dock mer fokus på tester:
– Jag tänkte köra lite back to basics. En session med relativt få deltagare som alla får ett gratis distans-usabilitytest på tweaky.se, som jag hjälper dem att sätta upp. Alla som designar och utvecklar interaktiva produkter borde testa dem med riktiga användare, om och om och om igen. Det är det enda sättet vi faktiskt kan *veta* att de verkligen fungerar så som det är tänkt, berättar Johan.
Nytt inslag
En helt ny sak på årets konferens är Kreathon, där konferensdeltagarna tillsammans kan skapa digitala eller fysiska lösningar till organisationens verkliga utmaningar. Det övergripande temat är samarbete och Kreathon är öppet för alla som har biljett till konferensen.
(Foto från Webcoast 2014: Sina Farhat/Webcoast)