Som en stor skål lösgodis för den design-intresserade. Det är Londons nyöppnade designmuseum.
Susan Weinschenk kommer till Sverige i juni – gå hennes fantastiska workshop!
- En Ikea-påse!
- Fiskars-saxen!
- Tripp Trapp-stolen från Stokke!
- Stationsskylten från Londons tunnelbana!
Väggen med 100 utvalda vardagsföremål är kanske den som engagerar de flesta besökare på Londons sprillans nya Design museum, som öppnade i november 2016 i en helt ny byggnad. "Titta – precis en sån hade vi!" "Ser du skorna där uppe?"
Samlingen – framröstad av folket – inleder basutställningen, som heter "Designer – Maker – User" och är gratis att besöka, och rena godisskålen för den designintresserade. Har du vägarna förbi London är det absolut värt ett besök.
Här finns otaliga exempel på vad design är. Möbler, verktyg, rum, typografi:
En tidslinje över design genom historien upptar en hel vägg:
Många besökare kan nog få en tankeställare över hur lång designhistorien är. De flesta gissar nog att B32-stolen (till höger nedan) är från 1960- eller 70-talet. Men Marcel Breuer konstruerade den redan 1928 – för 90 år sedan!
Utställningen ger inte bara svar utan ställer också frågor. Vad är bra design? Ben-spjälan (av det berömda designparet Charles och Ray Eames) uppfanns ungefär samtidigt som Michail Timofejevitj Kalasjnikov skapade AK 47-geväret – rent objektivt en fantastisk design. Bör man ställa moraliska krav på design?
Själv gillar jag att "Maker"-perspektivet – tillverkning – också finns med i utställningen. Hur saker faktiskt görs är viktigt, vilket Steve Jobs visste:
Jobs prylar syns naturligtvis i avdelningen för datorer och andra digitala apparater. Men det är påtagligt att det som visas just är fysiska produkter. Digital design lyser nästan helt med sin frånvaro. På det sättet är utställningen förvånansvärt traditionell.
Förutom basutställningen finns en avdelning för "Designer in residence" (också gratis), och tillfälliga utställningar (som kostar inträde). Våren 2017 visas bland annat en utställning om radikala ryska arkitekters drömmar och projekt under det ännu dynamiska 1920-talet, om att skapa ett utopiskt ultra-modernistiskt Moskva.
Och så finns det förstås restaurang och cafe och en musei-shop där man kan förköpa sig på designikoner och böcker.
Ingenting mindre bra då? Jo, typografin i katalogen till basutställningen är förvånansvärt svag. Och trots att museet bara varit öppet ett par månader, hade färg släppt och mögel eller smuts fått fäste vid handfaten på toaletterna!
När vatten rinner från den högt sittande, snyggt designade öppna trågformade vattenkranen stänker det på väggen. Och vinkelräta innerkanter är svåra att göra rena!
Underhåll – hållbarhet – är också en viktig aspekt på det vi skapar. Inte så bra design, helt enkelt.
Designmuseet ligger på 224-238 Kensington High Street (närmaste t-banestationär High Street Kensington på Circle och District lines).
Susan Weinschenk kommer till Sverige i juni – gå hennes fantastiska workshop!