Våra lärare på Academy får ofta feedback att det är bra att de också jobbar aktivt som konsulter. Men vad innebär det? Vad är det de gör en vanlig dag och hur går deras egna tankar om deras roll som konsult och pedagog. Vi har hängt med en av våra lärare vanliga dagar på jobbet, och dessutom fått ett litet snack med honom – Mikael Sköld, User Experience Strategist & Designer och lärare för bland annat Effektkartläggning i praktiken.
Här hittar du vårens alla kurser på inUse Academy!
Det är redan på gång att bli mörkt, och det småregnar utanför glasentrén. Mikael Sköld kommer med cykelhjälmen hängande vid sidan och möter sin kollega strax innan klockan tre på eftermiddagen i lobbyn.
– Vi har några minuter att stämma av på, jag har lagt till lite i presentationen, sen måste jag gå på toa, sen ska vi registrera oss, sen kör vi, säger Chris Hofstetter.
Chris och Mikael ska hålla ett inspirationsseminarium inom Design Thinking i slutet av en heldag av aktiviteter för en grupp på en myndighet. Chris kommer från Konsultbolag1 som, precis som inUse där Mikael Sköld kommer från, är en del av ÅF.
De blir visade uppför en trappa och in i ett rum med en vit duk, ett 20-tal stolar med matt blåfärgade dynor och fem personer. Chris och Mikael brottas lite med projektorsladden och 14.59 är startbilden laddad. 15.02 är stolarna plötsligt fyllda och det mumlas förväntansfullt.
– Mina specialiteter ligger inom krav och testning, säger Chris.
– Jag är exert på att titta på när folk jobbar och ge dem förslag så att deras liv blir lättare, säger Mikael.
– Idag riktar vi in oss på slutanvändarna, säger Chris.
De drar igång med ett problem som alla kan känna igen: Kötider för nöjesfält och i synnerhet Gröna Lund. Problem som man känner igen och kan tänka sig in i, hur det är att inse att man ska behöva stå och vänta i 45 minuter – minst – för att få åka slänggungorna. Eller för att få beställa mat, för att sen vänta ytterligare 25 på att få den där maten…
De tar tillsammans med åhörarna fram förslag på vad man kan göra, de diskuterar vad de måste tänka på, förutsättningar, de tar fram effektmål.
– För mig som designer kan jag komma långt med: vi ska använda appen, vi ska se till att kön blir mindre, vi ska ha lika många besökare och minst lika stor försäljning – saker vi skulle kunna mäta, säger Mikael.
Chris och Mikael har hållit föredrag tillsammans vid några tillfällen tidigare. De fyller i varandras meningar, de smågnabbas på skämt, de tar in frågor och ger olika perspektiv: testsynvinkel och designsynvinkel. Det syns hur de verkligen inspirerar, och det blir god stämning fastän eftermiddagen egentligen är sen.
Detta var ett konsultuppdrag, just det här ligger väldigt nära uppdragen som lärare på inUse Academy. När vi sitter ner med Mikael Sköld några dagar senare utvecklar han drivkrafterna bakom att lära ut.
– Jag har jobbat som konsult ett antal år och har lärt mig en massa saker. Det är kul att lära andra, om de saker man redan vet. Jag sitter på en massa knep. Det är kul att prata om mitt jobb eftersom jag trivs med mitt jobb.
– Vi har mycket att dela med oss av. Det finns en otålighet i det också – jag kan bara göra ett visst antal projekt under min karriär själv – så då vill jag förmedla det som kan göra projekt bättre så att fler och fler jobbar på ett vettigt sätt. Det är mitt sätt att forma kommande generationer designers.
Morgonen efter den regniga eftermiddagen och inspirationsseminariet är det inte bara på gång att bli mörkt, det är mörkt. Klockan är strax efter halv åtta och senhösten är tydligt närvarande.
Mikael Sköld skriver in sig i besöksdatorn, fixar till håret och skriver några meddelanden om ett annat projekt, sen travar han in i mötesrummet. Annan powerpointpresentation, annan kollega, andra människor i rummet. Men samma koll på saker och ting, samma energi och kunskap om detaljerna.
Mikael ochhans kollega håller ett leveransmöte för en stor kund i centrala Stockholm. Under 1,5 timme ska fyra alternativ för ett intranät presenteras med rekomendationer för vilket som inUse anser är bäst lämpat för just denna organisation. Och så ska det såklart svaras på frågor och saker ska hinna diskuteras.
– I somras tog vi reda på behoven hos er, intervjuade flera av era kollegor. Idag är fokus att prata om lösningen, säger Mikael.
Deltagarna kommer med frågor hela tiden. Vad de olika delarna innebar, vad en specifik del av ett Microsoft-verktyg innebär, vad det skulle kosta, vilka risker det innefattar. “Vilket är bäst Planner, Trello, Asana…?”.
Det kräver en enorm koll såväl strukturellt som på detaljnivå. Det är utvecklare och flera chefer på plats – kompetensen är hög i rummet.
– Att börja från en bottenplatta som redan finns… Då kan du testa dig fram mycket mer, bygga nytt, ja då tar det ett tag innan det finns något, säger Mikael.
– Hur mycket av det ena paketet tar man med?, frågar en deltagare.
– Det får man ta i en projektplan, första säsongen ser vi vad som saknas, säger Mikael.
– Då får du mycket bättre kostnadskontroll.
Det börjar närma sig dags att avrunda. En av deltagarna inleder en sammanfattning:
– Ert grundförslag känns bra. Vi har ju andra bitar också, varumärkesbyggande… En värdegrund som är ny, allt det måste speglas i det här – det är jätteviktigt.
De talar lite om en eventuell fortsättning efter den här leveransen, sedan dags att lämna tillbaka besökslapparna, ta hissen ner, några ord om hur mötet gick mellan Mikael och kollegan, sen skiljs de åt och dagen fortsätter. Fler projekt, nya möten, nya idéer.
Vi sitter och pratar – vidare – om den andra sidan av Mikael Skölds yrkesroll: läraren på inUse Academy.
– Jag ville tidigt vara lärare. Vi hade en lärarstrejk när jag gick i högstadiet så man fick upp ögonen för lärarnas villkor, så då insåg jag att jag inte ville vara lärare i grundskolan, men… Jag har haft det i mig att undervisa. Det passar mig bra.
– När man ser polletterna trilla ner, det är kul. Folk blir entusiastiska när de börjar ana att bitarna faller på plats, det är ett ögonblick som ger mig mycket energi. Nyss var det kaos, nu börjar man ana konturerna, snart har det kommit rätt. Det syns så tydligt eftersom de jobbar med case som de arbetat fram under kursen, så märker man på folk när de känner “Aha, blev det kul, nu fattar jag”.
Vi pratar om att det självklart blir input från konsultuppdragen som blir till nytta i Academy-kurserna, och givetvis erfarenheter på andra hållet som ger Mikael Sköld mer kunskap att använda. Vissa saker blir tydliga cross-overs. Som i kursen Effektkartläggning i praktiken, där man lär sig ta fram en Effektkarta från grunden, anpassad efter sin egen verksamhets utmaningar.
– Där coachar jag mer än föreläser. Det blir likt en del konsultuppdrag, det handlar mycket om att sätta sig in i en ny domän och fundera på vad som är viktigt.
Kurserna utvecklas löpande inte minst på grund av att allt som händer i konsultbranschen, vilket ju Mikael och hans kollegor har stenkoll på, sen har Academy också internkonferenser med kursutveckling. Men lyhördheten, precis som i konsultjobbet, är det allra mest grundläggande för kurserna.
– Vi brukar inleda kurserna med att gå varvet runt där man får uttrycka en viktig fråga man vill ha svar på.
– Det finns självklart en ram och agenda för kurserna men jag brukar fokusera där det finns mycket frågor. Vi ser till att beta av alla frågorna.
Som konsult och lärare är det snabba kast, snabba skiften. Vi avrundar med fem snabba, innan Mikael måste vidare ut på uppdrag:
Grupp eller solo?
Båda. Jag kör ofta solo på sätt och vis, men jag vill få in kunnandet så jag tar chansen att göra det i grupp om möjligt.
Föreläsning eller workshop?
Workshop.
Bok eller film?
Bok.
Iphone eller Android?
Iphone.
Kommunalt eller bil?
Nej, jag cyklar.
Här hittar du vårens alla kurser på inUse Academy!
OBS! Det finns platser kvar på Effektkartläggning i praktiken den 31 januari i Stockholm!