Stina Andrén är UX-designern som gärna snor andras bra idéer och jobbar i hela designprocessen. Vi tog henne till förhörsrummet för att närmare ta reda på vem hon är.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Välkommen till Stockholmskontoret. Hur hamnade du på inUse?
– Jag har känt till inUse sen länge, redan 2006 när jag började studera kognitionsvetenskapliga programmet i Linköping. Så det är ett tag sedan. Det finns många byråer och konsultföretag som jobbar med UX men inUse skiljer ut sig från mängden med sin expertis och gedigna kunskap.
Vad har du gjort tidigare som har varit betydelsefullt?
– Jag gillar meningsfulla uppdrag som gör skillnad i människors vardag. På Arbetsförmedlingen gjorde vi verktyg som förbättrar möjligheten för arbetsgivare att hitta rätt person att rekrytera, det kändes bra att vara med och förbättra arbetsmarknaden.
Vad driver dig och vad är dina styrkor?
– Jag är bra på att kommunicera med människor med olika kompetens och bakgrund och att uppmuntra folk att jobba tillsammans mot ett mål. Jag blir motiverad av att jobba i projekt där slutprodukten känns meningsfull. Där människorna jag jobbar med är engagerade och motiverade att bygga bra produkter eller tjänster. Människor som jobbar mot ett gemensamt mål är häftigt. Jag är nog van vid komplexa produkter där man kan vara kreativ.
Vad jobbar du allra helst med i ett projekt?
– Jag gillar att gå från helhet till detalj och jobbar gärna i alla stadier av designprocessen. Från idé och koncept till interaktionsdesign och utveckling. Det som engagerar mig mest är kanske att göra research kring en frågeställning och komma fram till vilka som är de viktigaste utmaningarna att lösa. Och exempelvis visualisera detta i en kundresa.
Vad har du för designfilosofi?
– Förstå vad kunden vill åstadkomma. Sedan observera användaren, observera användaren, observera användaren. Ta in verkligheten som sätter förutsättningarna. Se de möjligheter som uppstår i kombinationen av dessa.
Vad är dina inspirationskällor till det du designar?
– Andra människor. Vad de säger och gör och vad andra människor har designat. Jag tycker man ska vara eklektisk och sno så mycket bra idéer från andra som möjligt.
Några tips hur man lyckas med sin design?
– Var empatisk, ta in så mycket feedback som möjligt och lyssna på slutanvändaren.
Vad tror du är nästa stora grej inom UX?
– UX för VR verkar spännande. Jag menar, hur designar man användarupplevelsen i en virtuell verklighet?